Čo je šťastie?

01.02.2010 01:02

 Súčasnosť ponúka veľa rôznych škôl, akadémií, kurzov a výchovno-vzdelávacích možností. Priveľmi však chýbajú praktické potreby. Napríklad taká „ŠKOLA ŠŤASTIA“ – téma, ktorú mnohí v sebe nosia ako otáznik i sen, ale len pasívne teoreticky. Máločo robia preto, aby boli šťastní aj prakticky. Preto vznikla aj táto odborná rubrika – ponúkajúca inšpirácie, ako zlepšiť pocit vlastného šťastia a cestu k šťastiu.

Šťastím nie je cieľ, ale cesta k nemu

      Lebo šťastím nie je cieľ, ale práve cesta k nemu. Nevadí, keď to pochopíte neskôrJ...

O šťastí sa vraj ľahko hovorí, ale ťažko sa hľadá. Už naši predkovia povedali, že lepšie je na svete šťastným, zdravým a bohatým na rozdiel od nešťastných, chorých a chudobných.

      Základom šťastia – nie je genetická výbava a ani bohatstvo, ani prílišná inteligencia, ale najmä múdro sformované osobné náboženstvo človeka a jeho pozitívny postoj k životu. Napríklad vedieť sa tešiť z maličkostí, dávať viac a očakávať menej.

Mapy šťastia existujú

      Zatiaľ je málo serióznych výskumov šťastia na území Slovenska, zato však vo svete už existujú tzv. mapy šťastia. Podľa nich boli napríklad posledné dva roky v Európe najšťastnejší Švajčiari a Dáni.

      Zahraničnej literatúry v prekladoch o šťastí je na Slovensku habadej, ale už menej je dobrých kníh od domácich autorov. Knihy o life manažmente v slovenských pomeroch „Pohodou k prosperite I. – Wellness a carpe diem (z roku 2005) a Pohodou k prosperite II. – Slovenský profesoring šťastia (z roku 2006 a Pohodou k prosperite III. – Univerzita života z roku 2007 prinášajú posolstvo a svedectvo o tom, že dôležitejšie ako definitívne nájdenie šťastia je cesta jeho hľadania.

Keď potrebujete liečbu šokom

      Šťastie niektorí zažívajú, keď vlastný osud porovnajú s nešťastím iných. Klasik raz k tomu napísal, že preciťoval „obrovské“ nešťastie, že nemá topánky a chodí bosí, ale len do chvíle, kým nestretol na ďalšom kroku človeka bez nôh...

      Už v starej Mezopotámii vedeli, že bohyňa šťastia má rada takých ľudí, ktorí jednajú energicky. Šťastie sa nedá kúpiť za žiadne peniaze, podobne ako zdravie alebo láska.

 

Slovenský profesoring šťastia v skratke

      Pre tých, ktorí vidia šťastie v materiálnom, korunu trónu budú zosobňovať peniaze. Tým môžem poradiť ústami a skúsenosťami najbohatšieho muža v Babylone, ktorý sa volal Arkád, len to, čo vedeli už pred tisícročiami. Tá rada znie: Peniaze má len ten, kto vie, ako ich získať. Ak ich chce človek získať a dlhodobo udržať, musí: začať ukladať, kontrolovať výdavky, zvyšovať príjem, zabezpečiť majetok pred stratou, výhodne investovať do bývania,

zaistiť si dôchodok na starobu, zvyšovať svoju zárobkovú schopnosť.

     Tých, ktorí vidia šťastie v nemateriálnom (predpokladám, že ich je väčšina), považujem osobne za podstatne múdrejších, lebo cítia, že šťastie je viac v duchovnom ako v materiálnom a vedia, že žiadne peniaze im nedokážu kúpiť šťastie. Pre nich je recept zo slovenského profesoringu šťastia, ktorý je podľa mňa nasledovný:

-         o vlastnom šťastí rozhoduje človek sám, nie osud,

-         klasik tvrdí, že šťastie praje viac pripraveným,

-         je múdre vážiť si maličkosti a tešiť sa z drobností,

-         šťastím je byť zdravý, mať rodinu, priateľov i prácu a žiť v mieri,

-         pocitu šťastia napomáha humor a úsmev, ale i vzdelanie,

-         šťastím je niekedy aj pomýliť sa a urobiť chyby,

-         šťastím je byť ľúbený, milovať niekoho a pomáhať iným,

Autor: Emil Burák

Diskusná téma: Čo je šťastie?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok