Kríza? Nemôže trvať večne!

19.04.2010 07:34

    Známy odborník na medziľudské vzťahy, Dr. Plzák, špeciálne ku kríze medzi mužom a ženou pripomínal, aby sme nezabudli na to, že „trvale šťastný dokáže byť len imbecil!“    

Jeden môj kamarát nosí pri sebe nápis na amulete, ktorý dostal ako odkaz od jeho múdreho deda. Tento znie: „Nebude to trvať večne“. Vždy, keď sa naň kamarát pozrie a práve prežíva pohodu a prosperitu, tak mu odkaz pripomenie, aby pamätal, že po období šťastia môže prísť aj obdobie krízy a nešťastia. Akurátne ho to zneistí, aby formoval vlastnú karmu a pokoru... Naopak, vždy, keď prežíva krízu a pozrie na to, tak ho to povzbudí, že ani kríza nemôže trvať večne a dokáže ju prekonať.

 

Geniálne životné paradoxy Keitha

    Životná pravda – počíta s krízou, ktorá je trvalou súčasťou našej prítomnosti. Najlepšie je múdrosť života obsiahnutá v 10 paradoxných prikázaniach Dr. Kenta M. Keitha:

  1. Ľudia sú nelogickí, nerozumní a sebeckí. Napriek tomu ich milujte.
  2. Ak konáte dobro, obvinia vás zo sebeckých pohnútok. Napriek tomu konajte dobro.
  3. Ak ste úspešní, získate falošných priateľov a ozajstných nepriateľov. Napriek tomu sa usilujte o úspech.
  4. Dobro, ktoré dnes vykonávate, bude zajtra zabudnuté. Napriek tomu konajte dobro.
  5. Čestnosť a úprimnosť vás robia zraniteľnými. Napriek tomu buďte čestní a úprimní.
  6. Najväčších hrdinov s najvyššími ideálmi môže zastreliť aj najmenší človek s najnižšími pudmi. Napriek tomu majte najvyššie ideály.
  7. Ľudia cítia so smoliarmi, ale nasledujú víťazov. Napriek tomu bojujte za smoliarov.
  8. To, čo roky budujete, môže byť za noc zničené. Napriek tomu budujte.
  9. Ľudia potrebujú pomoc, ale ak im pomôžete, môžu na vás zaútočiť. Napriek tomu ľuďom pomáhajte.
  10. Dajte svetu to najlepšie, čo je vo vás, a on sa vám obráti chrbtom. Napriek tomu dajte svetu to najlepšie – čo je vo vás.

 

Pomôž si sám, aj Pán Boh ti pomôže

    Krízu najlepšie dokážu prekonať len tí ľudia, ktorí to naozaj chcú a aktívne na tom pracujú. Občas pomáha aj závislosť na radách, zdrojoch alebo príklade iných. Vhodné je držať sa jednoduchých a miliónmi iných ľudí už odskúšaných postupov, kde dominuje rada typu „Pomôž si sám, aj Pán Boh Ti pomôže.“

    Rozum a vôľa rozhodujú. Hovorí sa aj, že v núdzi poznáš priateľa. Správna odpoveď na otázku, kto je Tvoj jediný stopercentný priateľ v džungli života, keď si v kríze, asi znie, že je Ti vždy na blízku a drieme na konci Tvojho ramena. Sú to Tvoje vlastné ruky (rozum, schopnosti), ktorými si treba vedieť pomôcť.

Autor: Emil Burák