Netrpezlivý močový mechúr

14.06.2010 10:24

Patríte aj vy k ľudom, ktorí si musia odriecť zaujímavé divadlo či zájazd, kondičný beh či aerobic alebo iné aktivity – a to len kvôli tomu, že by ste nablízku nemali WC, ktoré potrebujete navštíviť omnoho častejšie než ostatní? Je nepríjemné, ak vás obmedzuje močový mechúr, ktorý je možno „len“ hyperaktívny.

HAM – čo táto skratka znamená?

Hyperaktívny močový mechúr (HAM) sa prejavuje častým nutkaním na močenie alebo aj častým močením. Môže – no nemusí – sa spájať s močovou inkontinenciou, čiže s nechceným únikom moču.

Od samotnej inkontinencie (kde ide vždy o únik moču) sa HAM líši tým, že nevieme určiť patologické či metabolické zmeny, ktoré by tieto príznaky mohli vysvetliť.

Hoci je termín „hyperaktívny“ v tejto súvislosti už dávnejšie zaužívaný, mohli by sme ho smelo nahradiť aj pojmom „dráždivý“. Je to niečo podobné, ako dráždivé črevo – pacient má určité problémy, no nie je jasné, čo tieto problémy vyvoláva. Takže: hyperaktívny mechúr dáva o sebe vedieť častejšie ako treba, no nie je celkom možné určiť príčinu, ktorá to spôsobuje.

Príznaky HAM

Základným príznakom je časté nutkanie na močenie. Nutkanie je tak naliehavé, že ho pacient nedokáže oddialiť a musí navštíviť toaletu. V niektorých prípadoch toto nutkanie môže byť až bolestivé.

O častom močení hovoríme, ak pacient musí počas dňa močiť minimálne osemkrát a v noci minimálne dvakrát. Aj keď sa už tieto počty môžu zdať niekomu vysoké, u niektorých osôb je tento počet ešte vyšší.

Okrem toho sa pacienti s HAM delia na dve skupiny podľa toho, či je s týmto častým nutkaním spojená aj močová inkontinencia – vtedy hovoríme o tzv. mokrom variante, ktorý sa vyskytuje skôr u žien.

Druhú skupinu tvoria pacienti s tzv. suchým HAM, pri ktorom sa únik moču nevyskytuje. Suchý HAM postihuje viac u mužov. Tento rozdiel súvisí aj s odlišnou dĺžkou močovej rúry u mužov a u žien (vzhľadom na kratšiu močovú rúru sa u žien únik moču vyskytuje častejšie).

Smutný život s „veselým“ mechúrom

Či už je dráždivý mechúr spojený s inkontinenciou alebo nie, rozhodne svojmu majiteľovi život nespríjemňuje – práve naopak. Nadmerná aktivita či dráždivosť mechúra spôsobuje, že ľudia s týmto problémom si chtiac-nechtiac „plánujú“ svoj život tak, aby mali toaletu kedykoľvek poruke. Pacient sa postupne čoraz viac zdržiava radšej doma, kde toaletu navštívi tak často, ako potrebuje.

Problém môže nastať napríklad aj v súvislosti so zamestnaním. Predstavme si pokladníčku supermarketu, kde pred kasou čaká dlhý rad ľudí a ona si náhle potrebuje odbehnúť na WC. Alebo pracovník pri montážnej linke – ten si sotva môže urobiť pauzu tak často, ako potrebuje. Ale ani manažér či podnikateľ nemôže od dôležitého rokovania neustále odbiehať.

Veľmi nepríjemný dopad má HAM na medziľudské vzťahy. Ak ste doteraz radi chodili s priateľmi na rozličné akcie, možno im začne byť trochu čudné, že sa ich zrazu prestanete zúčastňovať. Ak im neprezradíte pravú príčinu, môže to viesť k narušeniu vašich vzťahov.

Hlavne ženy, ktoré trápi viac mokrá forma HAM, teda HAM spojený s inkontinenciou, znášajú svoje ochorenie veľmi ťažko. Jednak sa obávajú úniku moču na verejnosti, jednak zápachu, ktorý unikajúci moč spôsobuje. Ak má takáto žena menej citlivého partnera, môže to narušiť aj intímne spolužitie manželov, čo niekedy vedie až k rozpadu manželstva.

Preto asi neprekvapí fakt, že u takmer dvoch tretín pacientov s HAM sa pridruží ďalšia komplikácia – depresia. A to ani nehovoríme o počte úrazov, ktoré vznikajú pri páde, keď sa pacient ponáhľa na toaletu.

Nie ste v tom sami!

Ľudia sa so svojím „cikacím“ problémom neradi chvália. Treba si však uvedomiť, že ak sa so svojím problémom nikomu nezveríte, nemôže vám okolie ani prejaviť podporu, ani nenájdete potrebnú pomoc. HAM pritom postihuje okolo 15 % populácie nad 40 rokov, hoci vyskytnúť sa môže aj v nižšom veku.

V porovnaní s astmou sa HAM vyskytuje dvakrát častejšie a v porovnaní s cukrovkou dokonca trikrát častejšie. Je preto škoda, že len malé percento ľudí s týmto problémom vyhľadá lekára.

Pritom ak sa HAM nelieči, môže viesť k ďalšiemu zhoršeniu zdravotného stavu. Odhliadnuc od faktu, že sa bude ďalej zhoršovať samotné ochorenie – napr. ak doteraz nebolo spojené s inkontinenciou, môže sa inkontinencia časom pridružiť, pri neliečenom HAM sa vyskytuje omnoho viac infekcií močových ciest a podráždení kože. V súvislosti so zvýšeným rizikom úrazov sú viac ohrozené ženy, pretože vzhľadom na osteoporózu, ktorá je u nich rozšírenejšia, bývajú úrazy závažnejšie aj častejšie v porovnaní s mužmi. Po menopoauze sa riziko zlomeniny krčka stehennej kosti zvyšuje až o polovicu.

Ktorý lekár mi pomôže?

Muž by mal navštíviť urológa. Žena by sa mala obrátiť na urogynekológa (gynekológ so špecializačnou atestáciou z urogynekológie), ktoré komplexne posúdi stav ženských pohlavných orgánov a zároveň stav močových ciest. V prípade potreby je nutná úzka spolupráca gynekológa a urológa.

Treba sa vopred pripraviť na to, že v rámci diagnostiky budete musieť navštíviť aj iných špecialistov, napríklad neurológa.

O tom, aké vyšetrenia vás čakajú (a aj čosi viac) sa dočítate až v ďalšom pokračovaní už v ďalší pondelok. Ak vás však už dnes trápia pochybnosti, či HAM nie je aj vašou diagnózou, skúste sa otestovať na https://www.drzmechur.sk/

 

MUDr. Peter Brenišin

Gynekologicko pôr. oddelenie,

 Nemocnica Poprad, a. s.

Vaše otázky a odpovede na tému: Netrpezlivý močový mechúr

HAM

Denisa | 22.04.2016

Ako žiadna sranda, ja som s týmto začala bojovať asi pred necelým rokom, keď som bola u sestry v Prahe, kde sme samozrejme išli na jumping - veľké trampolíny. Bože ešte teraz sa červenám ako som sa trápne cítila. Zistila som, že má rovnaký problém a dala mi hneď uroval manosa akut a odporučila mi skočiť si rovno k doktorovi, že sa tak poistím, či to nie je niečo horšie, ľudia v živote nikdy som sa necítila trápnejšie ako vtedy... holt riešiť sa to muselo a tak som zašla, doktor mi povedal, že sláva, že aspoň jedna má rozum. To som už nespomenula, že ma do toho prakticky "dokopala" sestra :D Dnes už poctivo cvičím a dodržiavam všetko čo odporučil lekár

močenie

palo | 21.01.2014

Mozem mať hyperaktivny mechúr zo stresu???

Re:močenie

k | 05.07.2014

ja myslím, že to je hlavne zo stresu

stale do okola

pomoc | 05.03.2013

čítaala som teneto článok a myslím, že mám dráždivý močový mechúr lebo už keď sa len postvím z WC zas mi treba vzorky moču mámčisté a ultrazvuk mám tiež v poriadku 13.marca píšeme testovanie 9 a nieviem či stihnem isť do vtedy k urologovi lebo má veľkú čakaciu lehotu neviete čo by mi pomohlo nejaký liek?

netrpezlivý močový mechúr

mimi | 13.09.2011

Dobrý deň.
Mám problém s častým močením a viem aj čo je jeho príčina,
Mám sklerózu multiplex. Chcela by som vedieť ako sa dá pomôcť v mojom prípade. Ďakujem

moc sa stidim

lubo krivi | 26.08.2010

ked si vipijem tak sa v noci posctavam.

Pridať nový príspevok