Objavte svoje vnútorné šťastie

19.02.2010 00:56

Mnoho ľudí hľadá šťastie vonku. Myslia si, že to alebo ono im prinesie pocit šťastia a vyriešenie všetkých problémov. Skvelý životný partner, nové auto, veľký dom, alebo veľký finančný obnos... Často sa však stáva, že aj keď sa niekomu podarí dosiahnuť to, po čom túžil, pocit šťastia mu to neprinieslo. Prečo je to tak?

 

Hľadanie šťastia často pripomína trápenie človeka, ktorý pre samé stromy nevidel les. Pocit šťastia totiž netreba hľadať vonku, každý ho má vo svojom vnútri. Často je však veľmi hlboko pochovaný. Ako ho odtiaľ vydolovať? Niekomu stačí, aby si jednoducho sadol a naladil sa na svoje tiché a pokojné vnútro. V dnešnej uponáhľanej dobe to však mnohým robí veľké problémy. Pre niektorých je to dokonca úplne nemožné. Ako sa teda na svoje pokojné a šťastné vnútro naladiť?

 

Existuje jedna veľmi jednoduchá a hravá metóda - a to kreslenie pomocou intuície. V roku 1979 vymyslela americká učiteľka Betty Edwards v spolupráci s neurobiológom - nositeľom Nobelovej ceny - Rogerom W. Sperrym špeciálnu relaxačnú metódu kreslenia, ktorá človeku veľmi rýchlo pomôže naladiť sa na svoje pokojné vnútro. Celý základný kurz sa môže uskutočniť za jeden deň, prípadne už za niekoľko hodín. Obsah tohto kurzu pozostáva z jednoduchých kresliarskych cvičení, ktoré zvládne aj 10-ročné dieťa. Princípom týchto cvičení je spomalenie mysle aj tela. Logická mozgová hemisféra, ktorá nám v živote svojimi obmedzeniami vyrába toľko problémov, sa na kurze vôbec nepoužíva. Na to, aby sme jej zabránili miešať sa nám do kreslenia, slúžia špeciálne techniky, ktorým logika vôbec nerozumie, a teda sa do nich nevie zapojiť. 

 

Všetky kroky pri kreslení vykonáva naša pravá - intuitívna - mozgová hemisféra. Výsledkom tohto procesu je pocit pokoja a spokojnosti, a taktiež neuveriteľné zručnosti v kreslení. Človek, ktorý na začiatku kurzu vôbec nevedel kresliť, na konci kurzu je schopný nakresliť takmer profesionálny portrét ceruzou. Okrem pocitu šťastia, ktorý sprevádza celú túto jednoduchú činnosť, nastupuje na záver ešte aj pocit hrdosti na samého seba za to, čo človek za tak krátky čas dokázal. Tento pocit šťastia ďalej ešte znásobujú reakcie jeho známych na jeho nové schopnosti.

 

Exituje viacero postupov a techník ako prostredníctvom sebavyjadreniu dospieť k šťastiu a harmónii.  Každá z týchto techník má svoje čaro a pomáha človeku prepnúť z uponáhľanej ľavej hemisféry do svojho pokojného a šťastím naplneného vnútra a nájsť svoje vnútorné šťastie.

 

Autor:  Mgr. Martina Klesniaková
www.zharmonizujsa.sk

tel.: 0903 300 546