Šťastie možno nájsť aj v knihe

08.09.2011 11:07

Priveľa ľudí sa zbytočne zhrýza, trápi, ničí a sužuje nedostupnými snami a reálnymi životnými plánmi k bájnemu získaniu šťastia. Chceli by ho uchmatnúť a zavrieť do fľaše a nikdy ho už nevypustiť von pre iných, ale ponechať si pre seba. Prečo? Lebo šťastiu vôbec nerozumejú a neopovážte sa im vraj radiť. Kto by totiž už nedokázal pochopiť tak jasnú a logickú obyčajnosť akou je vraj ľudské šťastie.  Viete, že mnoho šťastia môžete načerpať aj z dobrej knihy?

 Prečítajte si akúkoľvek dobrú knihu. A na úvod vôbec nie je dôležité, či má v nadpise slovo šťastie alebo je to priamy príbeh i obsah o (ne)šťastí.

 

Fascinácia mystériom

      Sme malým štátikom a ekonomikou takmer bez prírodných surovinových zdrojov. Ak chceme napredovať a zvyšovať životnú úroveň, zostáva nám najmä predávať znalosti a informácie a vyvážať čo najvyššiu pridanú hodnotu vytvorenú nie rukami, ale hlavou. Vyvážať sa dajú najmä špičkové technológie. Tieto však vyvinúť a vymyslieť dokážu len tí, ktorí nielen študovali dôkladne učebnice, ale ktorí aj veľa čítajú a komplexne rozvíjajú vlastnú tvorivosť. Ak najvernejším priateľom človeka je pes, tak určite najlepším priateľom človeka je kniha.

      V civilizovanej spoločnosti pre gramotného človeka je kniha veľmi ľahko dostupným artefaktom. Nemusí totiž kupovať nové knihy, ale stačí využívať knižnice alebo antikvariáty a predajne lacných kníh, či výpredaje knižných domov.

      Mágia, čaro i osobitná pridaná hodnota z dobrej knihy je mimoriadne povzbudivá energia, ktorá určite prispieva aj k šťastiu v duši človeka. Prečo by napríklad toľko žien tak ľúbilo čítať veľakrát úplne naivné a primitívne mimoriadne početné romány o romantickej nekonečnej láskeJ? Lebo fascinácia mystériom knihy funguje. A uverí len ten, kto to dokáže opakovane vyskúšať a zažije to na vlastnej koži.

 

Tri tipy na rozbeh

      Filozof vie, že stačí šťastiu rozumieť a šťastnejší môžeš byť hneď. Ale tieto znalosti sa nedajú nadobudnúť za sekundu, ale za dlhší čas – najlepšie z reálnej praxe života (ale to trvá aj roky), ale najrýchlejšie z jednoduchej učebnice (to sa dá za pár dní), zvanej kniha.

      Na Slovensku sú dobrým odraziskom pre nových záujemcov o čítanie napríklad tieto podujatia: Knižný veľtrh Biblioteca-Pedagogika v Inchebe Bratislava (november), televízna súťaž o najobľúbenejšej knihe Slovákov (www.mojanajkniha.sk) alebo internetové vyhľadávače a kníhkupectvá (časovo najrýchlejší zisk informácií o hľadanej knihe). Tieto tri tipy na rozbeh alebo zorientovanie, napríklad aj pri hľadaní kníh o šťastí /napr. skúste životne-poradenskú veselú trilógiu POHODOU K PROSPERITE/, je efektívny, stačí ho ochutnať. Pre tých, ktorí si radi oddýchnu pri čítaní môže byť osviežením aj piknatná próza mladého prozaika Marek Mittaša, či mladých talentov na stránke PoviedkyoNevere. Šťastie môže mať naozaj veľa podôb.

 

Autor: Emil Burák