Šťastie v nešťastí existuje!

12.02.2010 01:20

Dostať výpoveď z práce, ostať doma s horúčkou ak máte objednaný zájazd, alebo len banalita, zmeškať autobus, poliať sa kávou. Hotové nešťastie, poviete si. Lenže tieto situácie sa stávajú. Denno - denne sme vystavení prípadom, keď sa pýtame so zvesenými kútikmi úst: „Prečo práve ja?!“ Nuž pravda, šťastie sa vie niekedy schovať za poriadne prekérne situácie.

 

Všetci tí, ktorí nestihli v roku 2004 cestu na Bali nadávali ako pohania a potom? Keď správy zaplavili cunami, počítali koľko anjelov strážnych im prekrížilo cestu. A čo Haiti, kto by tam chcel isť dnes? Pred mesiacom by ste stornovanú dovolenku oplakali. Možno sa nič nestane, ale možno dostanete salmonelózu a presedíte dovolenku v tmavom záchode.

Aktuálnym krízovým strašiakom dostať padáka zo zamestnania. Chcete príklady ľudí, ktorých prepustili a  len vďaka tomu rozbehli biznis storočia? S istým flekom a mizerným príjmom by možno stále sedeli za obchytanými šanónmi a nadávali na výplatu. Dnes sú šťastní.

Lenže nesedeli vo svojej temnej komôrke depresií preto, že život akosi nehral podľa ich karát.

 

Filozofi Jean Paul Sartre považuje slobodu človeka za najvyššiu hodnotu, ktorú tvoríme po celý svoj život. Sme na ňu odsúdení, ako doslova hovorí. A sme teda odsúdení vyberať si, ako slobodní budeme. Život je vždy iba reakciou na stav okolností. Niekedy sú podľa predstáv, inokedy treba zmeniť spôsob myslenia, aby sme mohli mať úsmev na tvári. Ale predsa to stojí za námahu.

 

Šťastie nie je iba stav mysle, iba neustále ezoterické taľafatky o blaženom úsmeve za každú cenu. Šťastie je vziať veci do vlastných rúk, zhodnotiť okolnosti, prispôsobiť sa situácii a začať konať.

 

Stará múdrosť hovorí, že trápiť sa je bezpredmetné. Sú veci ktoré zmeniť nemôžeme a preto sa neoplatí pre ne zhrýzať a tráviť čas zaoberaním sa tou hroznou krivdou. No a potom sú tu veci, na ktoré máme dosah a dajú sa zmeniť. Preto nie je dôvod plakať nad nimi, ale chytiť sa práce. 

 

Darmo plakať nad rozliatym mliekom, treba vziať handru a utrieť zem. A možno by vám jeho pitie ani nespravilo dobre, veď dobre vieme, že mlieko zahlieňuje. Každá životná situácia má mnoho uhlov nazerania. Pridať sa k tým, ktorí vidia svoju šancu tam, kde iní dlhé hodiny plačú nad nešťastím, znamená pridať sa k životným víťazom. Tým s úsmevom na tvári v zdraví aj v chorobe, bohatstve aj chudobe, šťastí aj „nešťastí“.

 

Autor: Marek Mittaš