Dovolenka s úsmevom, taká je najlepšia

04.08.2010 13:09

  Zdravie si treba vážiť ešte kým je v poriadku. Ak sa chystáte na pláže, do exotických krajín, alebo len na Liptovský Maru, je potrebné dodržiavať pár základných preventívnych opatrení. Nie, nebudeme vás moriť obmedzeniami, práve naopak, kto nevie, čomu sa treba na dovolenke vystríhať, obmedzení mu lekár naordinuje až až. S nami zvládnete všetko leto s úsmevom

V prevencii hrá kľúčovú úlohu niekoľko základných zásad:

1.      Vo väčšine krajín subtropického a tropického klimatického pásma (s výnimkou vyspelejších štátov južnej Európy) sa neodporúča piť neupravenú vodu z vodovodu. Nevyhnutné je preto vodu z vodovodu prevariť (minimálne 15 minút) alebo uprednostňovať vodu balenú. Ani intenzívna chlórová chuť a zápach vody neznamenajú jej nezávadnosť. Pri kúpaní a sprchovaní sa voda nemá prehĺtať.

2.      Ak sa rozhodnete piť čistú vodu v bare alebo v reštaurácii, objednajte si celú fľašu a upozornite čašníka, že si ju želáte priniesť na stôl uzavretú. Sú známe prípady, kedy obsluha reštaurácie či kaviarne doplnila v honbe za ziskom do fľaše závadnú vodu z vodovodu. Ak ju aj čašník potom otvorí pred vašimi očami, nebude už možné spoľahlivo určiť, či bola poistka na uzávere neporušená, alebo či na fľašu uzáver iba nasadili. Vhodným riešením je uprednostnenie okysličenej vody. Nielenže je ťažšie ju "sfalšovať", ale kyslé prostredie, ktoré vytvára oxid uhličitý, sťažuje prežívanie niektorých choroboplodných zárodkov, napríklad pôvodcu cholery.

3.      Pitie ovocných extraktov pripravených pouličnými predavačmi sa v krajinách s nižším štandardom hygieny neodporúča.

4.      V menej rozvinutých oblastiach sveta sa neodporúča pitie vody z prameňov, studničiek, fontánok a podobných zdrojov, a to ani v prípade, že je označená ako pitná. V chudobnejších krajinách je údržba rozvodného potrubia na slabej úrovni a chyby v rozvodnom systéme umožňujú prienik patogénnych mikroorganizmov do vody. Okrem toho, v niektorých častiach sveta je považovaná za čistú každá tečúca voda, hoci i kontaminovaná stoka tečúca pozdĺž frekventovanej cesty. Potvrdením nezávadnosti vody nie je ani jej pitie domácim obyvateľstvom bez zjavných zdravotných následkov. Viacerí z nich mohli ochorenie prekonať už v minulosti a postinfekčná imunita im zabezpečuje ochranu, prípadne môžu byť chronickými nosičmi šíriacimi choroboplodné zárodky bez klinických príznakov. Naviac viaceré nákazy prebiehajú u zahraničných návštevníkov, predovšetkým cestovateľov z mierneho klimatického pásma, závažnejšie ako u miestneho obyvateľstva a preto sa riskovanie nemusí vyplatiť. Vhodnou náhradou vody a nápojov pri podozrení o ich závadnosti môže byť i v zaostalých oblastiach ovocie s vysokým obsahom vody napr. vodný melón, šťava zo zelených kokosových orechov a pod. Je však vhodnejšie, ak si turista nareže alebo pokrája ovocie sám. Predtým je potrebné povrch plodu omyť pod horúcou tečúcou vodou a dôkladne si umyť ruky. Ovocie bez hrubej šupky (jablká, hrušky, slivky, broskyne, marhule, hrozno a pod.) možno konzumovať len vtedy, ak sme si istí ich zdravotnou nezávadnosťou.

5.      V subtropických a tropických oblastiach sa neodporúča pridávanie ľadu do nápojov z neoverených zdrojov vody. Riziko nákazy kontaminovaným ľadom existuje aj vtedy, ak ním chladíme alkoholický nápoj. Dezinfekčný účinok alkoholu sa prejavuje až v koncentráciách, ktoré bežné alkoholické nápoje nedosahujú.  

6.      K najrizikovejším potravinám patrí surová zelenina, hlavne listová. Vzhľadom na tvar jej plodov je takmer nemožné zabezpečiť úplnú očistu od mikrobiálnych agensov a preto sa surová nemá konzumovať. Hnojenie ľudskými výkalmi, manipulácia znečistenými rukami, nevhodné uskladňovanie (hmyz, hlodavce), omývanie a oživovanie vysušených plodov špinavou vodou producentmi a predavačmi zeleniny zvyšujú riziko nákazy. V mimoeurópskych destináciách by preto cestovateľ nemal v prvých dňoch po príjazde konzumovať surovú zeleninu (je možné nahradiť ju varenou alebo dusenou) a ani krémy a majonézy.

7.      Pred konzumáciou mäkkýšov a iných plodov mora sa odporúča ich dôkladné tepelné spracovanie. Polosurové alebo surové môžu spôsobiť nákazu.

 

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.