Gustáv Murín - koľko je dosť a koľko málo?

14.04.2010 08:52

Koľko je to vlastne dosť? Pozrime sa na tých, čo mali obrovské množstvo peňazí a ako ich využili. Klasickým príkladom je šatník Imeldy Marcosovej, v ktorom sa po jej úteku s manželom z krajiny našlo 3 000 párov topánok - mnohé z nich neboli nikdy použité. K tomu 500 podprseniek, celé police zapratané ešte ani neotvorenými kabelkami, haldy krémov proti vráskam, ktorými by sa Imelda mohla opatlať celá a k tomu veľké flakóny voňaviek, v ktorých by sa mohla rovno kúpať. Imeldinu nákupnú psychózu prekonal azda len britský spevák Elton John, ktorý v roku 2006 usporiadal v New Yorku výpredaj svojich osobných vecí. Do aukčnej siene sa nakopilo do 10 000 kusov oblečenia a doplnkov. A toto je to šťastie?

  Pozrime sa na tých, čo mohli mať obrovské množstvo peňazí, ale ponúknutú šancu nevyužili. Známy tenista, neskôr tréner a manažér Ion Tiriac, dostal v 70. rokoch ponuku prispieť na založenie novej firmy so športovou obuvou. Mal z nej mať istých 5 % zisku. Odmietol, možno aj pod dojmom toho, že tenisový šampión Bjorn Borg s podobným podnikaním skrachoval. Ibaže tá nová firma sa volala Niké a Tiriac dnes mohol mať vo vrecku miliardu dolárov. „Bola to najväčšia hlúposť môjho života,“ priznal Ion Tiriac. S takým pocitom životnej prehry asi nie je veľmi šťastný.

  Do tretice sa pozrime na tých, čo mali obrovské množstvo peňazí a prišli o ne. Michail Chodorkovskij sa stihol do svojej štyridsiatky stať najbohatším Rusom a jedným z najbohatších ľudí planéty. Len o rok neskôr o väčšinu toho prišiel a dnes sedí v jednom z najhorších väzení na Sibíri. Jeho matka povedala: „Tie peniaze nám nepriniesli nič, iba strach a nepokoj... Od začiatku som vedela, že sa to skončí slzami, on bol však vždy optimista.“  A to ešte môže hovoriť o šťastí, že jej syn vôbec žije. Veď koľkí novozbohatlíci si stihli užiť svoje podivuhodne nadobudnuté bohatstvo?

 

Keď je toho priveľa

  Medzi množstvom peňazí a potešením z nich zjavne nie je priama úmera. Je známe, že mnohí zo šťastných výhercov rôznych lotérií majú problémy, ako naložiť s toľkým majetkom. Málokedy dokážu vhodne investovať, o mnoho peňazí v návale nadšenia ľahkovážne prídu, zvyšné vyvolávajú napätie v rodine i okolí.

  Členovia jednej krátkodobo úspešnej rockovej kapely vo Veľkej Británii sa rozhodli predviesť svoje pohŕdanie z rýchlo nadobudnutého majetku a bankovky v hodnote približne 100 000 libier rituálne spálili v krbe. Natočili z toho video, ktoré si teraz môžu púšťať s nostalgickým poznaním, že ich sláva trvala krátko a tie peniaze sa už nikdy nevrátia.

  Inak na to išiel neznámy dobrodinec, ktorý rozhodil v uliciach waleského mestečka Aberytstwyth tisíc dvadsaťlibrových bankoviek. Náhodní chodci si tak prišli aj na niekoľko stoviek libier. V škótskom Edinburgu v roku 2005 niekoľkým náhodne vybraným domácnostiam doručili obálku s bankovkami a lístkom, na ktorom bolo napísané „Veríte v anjelov?“ Pôvodcovia týchto dvoch nezvyklých „anjelských“ akcií ostali neznámi.

Autor:  Gustáv Murín