Gustáv Murín: Veľké peniaze – veľké starosti

12.05.2010 09:45

  Staré židovské úslovie hovorí: „Bohatí ľudia nemajú deti, ale dedičov.“ No a s tým dedením to tiež nie je vždy jednoduché.

 Athina Onassisová sa vo veku 20 rokov stala najbohatšou superdedičkou na svete. Jej starý otec Aristoteles Onassis jej zanechal majetok v odhadovanej hodnote do 6 miliárd eur. Pár rokov predtým ako odvážna pubertiačka vyhlásila, že o tie peniaze nestojí. Dnes sa súdi s Onassisovou dobročinnou nadáciou o kontrolu nad približne ďalšou miliardou eur.

 Svetoznáma škandalistka Paris Hiltonová takého štedrého deduška nemá. William Barron Hilton vyhlásil, že všetky peniaze vloží do dobročinnej nadácie a k tomu dodal: „Ak môj syn alebo ešte lepšie jeho podarené detičky dúfajú, že raz budú bohaté, veľmi sa mýlia.“

 Aj druhý najbohatší muž planéty, Američan Warren Buffett, už v roku 2006 oznámil, že svoje rozprávkové bohatstvo nemieni zanechať potomkom, ale rozdá ho prostredníctvom nadácie.

 Boháčov (a zároveň dobrodincov) sme mali aj u nás za prvej Československej republiky. Medzi najpozoruhodnejších patril Tomáš Baťa, ktorý však po založení rozsiahleho obuvníckeho impéria zahynul pri leteckom nešťastí. Jeho odvážne plány prevzal a ešte aj veľkoryso rozšíril nevlastný brat Jan Antonín Baťa. A keď celosvetový podnik pod jeho vedením zdarne prekonal 2. svetovú vojnu a aj komunistické zoštátnenie pôvodných fabrík na Morave a na Slovensku, prihlásil sa o dedičstvo zakladateľov syn Tomáš junior. Po pätnástich rokoch súdnych sporov to Jan Baťa vzdal. Ale nikdy sa s tým nezmieril. Pod tlakom stresu z nespravodlivosti zomrel predčasne a do poslednej chvíle opakoval, že pravda raz vyjde najavo. Pre neho už ale zjavne neskoro.

 „Radšej budem plakať v Rolls-Royce, ako byť šťastná na bicykli,“ povedala Patrizia Gucci, manželka dediča módnej firmy Gucci. Lenže jej manžel Rodolfo sa rozhodol, že v Rolls-Royce sa s ním bude voziť iná. Tak ho Patrizia dala zastreliť. A nie je isté, či má vo väzení šancu povoziť sa aspoň na bicykli.

 

Autor:  Gustáv Murín