Nastavte sa na úspech! Ešte dnes!

24.03.2010 07:24

Dobrý život - je cieľom ambicióznych ľudí. Často pri tom rozmýšľajú, ako docieliť úspech a najmä ako to zvládnuť za relatívne krátky čas, v pokoji a relatívnej pohode. Najmúdrejšia z poučiek o úspechu tvrdí, že život je tak zložitý a plný prekážok, že úspech sa vlastne skladá zo série neúspechov, ktoré dokážeme prekonať...

Einsteinova rovnica úspechu

     Pragmatici a praktici - v súčasnej modernej dobe rešpektujú tie princípy, ktoré okrem zdravého sedliackeho rozumu odporučili géniova. Jeden z nich – Albert Einstein, ktorý sa preslávil na poli teórie relativity doporučuje aj rovnicu na úspech, ktorá znie takto:

A (úspech) = X (tvrdá práca) + Y (Hra) + Z (Daj si pozor na ústa)

     Zmena je produktívna vtedy a len vtedy – ak sa k nej pristupuje priateľsky a ústretovo – t.j. s pozitívnym myslením, optimizmom a vierou v jej prínos, nie však naopak dopredu spochybňujúc jej zmysel a ambíciu, negatívnym odporom a s katastroficko-alibistickým scenárom. To starí otcovia na Slovensku vykladali jednoducho „Kto chce robiť, hľadá spôsoby – a kto nie, hľadá dôvody...“.

     Einsteinova rovnica úspechu – vhodne vyjadruje nutnú kombináciu trilógie k úspechu všetkých ľudí. Lebo všetci ľudia – sú manažérmi ich vlastného života. Ak sa pozrie pozorný čitateľ do vlastnej praxe, asi uzná, že väčšinový úspech sa vo veciach pracovných i osobných podarí vtedy, keď sa kombinuje trilógia – aj niečo pre to urobiť /bez práce nie sú koláče!/, aj to robiť uvoľnene a nie v kŕči /hra podporuje kreativitu a invenciu/ a aj vedieť, kedy a komu, čo povedať a nepovedať. K tomu, aby človek jeho vlastný vytvorený produkt vedel aj pragmaticky a zmysluplne „marketingovo zhodnotiť“, predať a uviesť do okolia (na trh).   

   

Tracyho faktory úspechu

     Zaručených odborníkov na manažment úspechu, „stopercentných“ knižiek alebo receptov, ako úspech neminúť – bolo a je veľmi veľa. Jedným z vynikajúcich svetových formátov je napríklad motivačný expert Carniege.

     Ak už sa prikloníme k téze „strojcom vlastného šťastia buď Ty sám“, tak treba aj pripustiť, že každému vyhovuje iná kuchárka na úspech. Z praxe vieme, že aj keď desať kuchárov varí podľa toho istého receptu, aj tak zvyčajne bude výsledkom desať rôzne chutiacich jedál.

     Jedným z posledných prístupov, ktoré ma v danej oblasti zaujali najviac, je aj dvanásť dobrých rád od autora Briana Tracyho, ktorý je presvedčený, že úspech sa nielen dá ovplyvniť , ale aj celkom presne predvídať. Tracy za limitujúce faktory úspechu pre každého považuje predovšetkým tieto princípy „kriticky dôležitých neobmedzených princípov úspechu“:

1.Váš potenciál nemá hraníc

2. Musíte mať jasno

3. Vedomosti znamenajú moc

4. Čaro spočíva v dosiahnutí majstrovstva

5. Postoj rozhoduje o všetkom

6. Vzťahy tvoria základ

7. Peniaze sú dôležité

8. Máte myseľ génia

9. Odmena závisí od výsledkov

10. Chopte sa príležitosti

11. Charakter sa počíta

12. Odvážnemu šťastie praje

 

Autor: Emil Burák