Nebáť sa lietať môže každý!

26.02.2010 05:11

Neberte to osobne. Každý kto niekedy založil impérium alebo zmenil svet sedel na tom istom mieste, ako vy teraz. A sedeli tam preto, lebo boli schopní to dokázať. Toto je len začiatok. Je to prvý krok vašej cesty za prácou, ktorá vás bude napĺňať.

 

 Nejde o úryvok z múdrej knihy o budúcom šťastí, ani povzbudivé slová, ktorými si ráno dodávame sebavedomie. A predovšetkým nejde ani o reč, ktorú by sme chceli počuť vo chvíli, keď sa nám rúca život.

Prísť o prácu, pravidelný príjem, premeniť roky oddanosti jednej spoločnosti v premrhaný čas, skončiť v neistote, tápaní v myšlienkach „čo bude ďalej?!“. Podobným prehovorom vás z práce vypoklonkuje človek, ktorého ste v živote nevideli. Človek, ktorý na rozdiel od vás prácu má.

Podľa predlohy Up in the Air Waltera Kirna od kanadského režiséra so slovenskými koreňmi Jasona Reitmana vznikol film Lietam v tom. Nepríjemnej roly Ryana Binghama, „poradcu pre zmenu zamestnania“, sa so šarmom zhostil George Clooney.
Ide o muža, ktorému jeho práca plne vyhovuje a zdanlivo mu nič nechýba. Väčšinu života trávi v hotelových izbách, na palube lietadla, či na letisku. S tým súvisí aj jeho najväčší sen, nalietať milión míľ. Spokojný život mu narušia dve ženy, jedna v práci (Anna Kendrick), druhá v osobnom živote (Vera Farmiga). Bez vlastného pričinenia sa ocitá na mieste zúfalých ľudí, ktorých sám bez mihnutia oka vyhadzuje z práce. Bezvýchodiskovosť postáv zosilňujú dokumentárne zachytené výpovede reálne prepustených zamestnancov amerických spoločností, reagujúcich na ekonomickú krízu.

Vážnu tému tvorcovia poňali s humorom, aktuálnosťou témy, efektným spracovaním a množstvom otázok, ktoré vyvoláva, si na tohtoročných Oscaroch vyslúžili 6 nominácií.

Film núti k zamysleniu. Málokto by zlé správy prijímal s úsmevom. Málokoho by slová, že podobná katastrofa otvára bránu k novým možnostiam, upokojili. Niekedy nie je na zahodenie šanca urobiť niečo, k čomu by sme v spokojnosti našich stereotypov, inak odvahu nenabrali.

Niekedy stačí sa len odraziť sa  a letieť za novým snom.

 

Autor: Anežka Guziarová