Nechcené dedičstvo vzťahov... 1.časť

09.04.2010 07:00

Každý ide do vzťahu s istým nákladom informácií a vlastností získaných v minulosti, v detstve. Nesieme si do svojich nových rodín modely, ktoré sme videli u svojich rodičov. Mnohé z nich sa nám už nepáčia - trápia nás a v súčasnosti sú už neefektívne. A predsa sa týchto návykov získaných vo svojej pôvodnej rodine nevieme zbaviť! Prečo je tomu tak?

 

 Pretože všetky deti - vrátane nás - sa učia žiť NAPODOBŇOVANÍM. Deti napodobňujú absolútne všetko, čo vidia u svojich rodičov - dokonca aj to, čo sa rodičia snažia pred deťmi skrývať - a vôbec pri tom kriticky neposudzujú, či je toto správanie a postoj správne a efektívne. Návyky, ktoré človek získal v detstve, sú veľmi silné a ich zmena vyžaduje podobné úsilie , ako keď sa chce človek zbaviť nejakého zlozvyku - napríklad fajčenia.

 

Prečo napríklad emocionálne reagujeme v situácii, v ktorej je náš partner naopak absolútne chladný? Reagujeme skutočne na udalosť, ktorá sa práve odohrala, alebo reagujeme na niečo nevyriešené z minulosti, čo táto udalosť práve spustila? Tak napríklad: keď nás do nepríčetnosti dráždi, že nám partner málokedy povie, ako nás miluje. Dráždi nás náš partner, alebo si v sebe nosíme nevyjadrený a rokmi nahromadený hnev na rodičov za to, že nám málokedy hovorili, ako nás majú radi?  Alebo napríklad peniaze. Aký k nim máme vzťah? Ako s nimi dokážeme narábať? Prečo sa kvôli nim ustavične hádame?

 

Hnevať sa na niektorého rodiča znamená hnevať sa na polovicu seba samého - či už na svoju mužskú - alebo ženskú stránku. Mnohí možno ani netušia, aké katastrofálne následky to však môže mať! Keď sa človek hnevá napríklad na svojho otca - čiže na svoju mužskú stránku - spôsobuje mu to v živote zaujímavý jav: Tým, že sa stále snaží podvedome potrestaťsvoju mužskú stránku - tak vlastne podvedome bojkotuje svoju vlastnú schopnosť zarobiť peniaze a uplatniť sa niekde, kde ho to bude baviť. Cíti sa síce ako obeť okolností - s ktorými "nevie pohnúť" - avšak všetky tieto okolnosti si pritiahol do svojho života práve postojom ku svojmu otcovi. Nuž a čo by mohlo spôsobiť napríklad také odmietanie našej matky? Isto ste už počuli o niečom takom ako neplodnosť. Hmm - presne hnev na svoju matku môže byť jej príčinou. Alebo aj mužné - racionálne - správanie niektorých žien môže byť následkom nevyriešeného hnevu na svoju matku. Možno sa na svoju matku hneváte za to, že bola príliš "slabá" a pasívna v situácii, kedy sa žiadalo konať. Takže teraz sa vám protiví na sebe akýkoľvek prejav slabosti a ženskosti - a závidíme ženám, ktoré si vedia mužov "omotať okolo prsta" svojou zvodnosťou... Je teda našom vlastnom záujme rodičom odpustiť. Že to vôbec nie je ľahká práca - iste potvrdí každý, kto sa o to kedy pokúšal. 

 

pokračovaní článku 16. 4. sa dozviete, čo robiť, ak ste naďabili, na fakt, že ste si do vzťahu doniesli viac ako iba lásku...

 

-- 
Mgr. Martina Klesniaková

www.zharmonizujsa.sk

tel.: 0903 300 546