POHODA nie je len festival

26.04.2010 07:55

    Pohoda, klídek, tabáček... – zaznieva z českej pesničky kapely Chinasky (hit 2006). Docieliť osobnú pohodu je dôležité, aby človek žil vyrovnane a v harmónii so sebou samým, s prírodou, rodinou, ľuďmi i kolegami na pracovisku. Oplatí sa zamyslieť nad tým, čo konkrétnej osobe spôsobuje čo najviac príjemných /prečítaj knihy: Pohodou k prosperite, Pozitívne myslenie – ako začať, pocitov a začať tak pohodu trénovať. Na začiatok možno stojí za to pokúsiť sa zostaviť si vlastný harmonogram alebo náboženstvo pohody.  

    Dôvtipne a stručne zhrnúť najlepšie rady k získaniu a udržaniu pohody je jednoduché. Jedným z možných východísk a inšpirácií k nájdeniu vlastnej cesty môže byť aj niečo z nasledovných „Pohodových desatoro“:

 

  1. Pre každého niečo iné: Pohoda môže mať pre rôznych nerovnaká. Pre jedného je

to ležať v teple pri telke a pri plnom tanieri a dobrom pive, pre iného je to prechádzka voňavým lesom. Je dôležité zistiť a vedieť, čo konkrétne Ti prináša najväčšiu slasť, pôžitok, šťastie a príjemné pocity.

  1. Vedieť sa mať rád, ale i pomáhať iným: Ten, kto si chce dopriať pohodu, sa

musí vedieť mať rád a byť občas i riadny sebec a egoista. Nestačí len dokázať si dopriať. Oveľa väčší pocit zadosťučinenia prináša pomoc druhým alebo robenie radosti druhým – napríklad milým darčekom. Vyvážená bilancia medzi týmito dvoma polohami, robiť len pre seba a robiť dobrovoľne aj pre iných je to, čo prináša dobrý pocit.

  1. Tolerovať niektoré neresti:

Medzi šesť najtolerovanejších nerestí, ktoré však na druhej strane vraj aj predlžujú život, patria napríklad sex (posilňuje imunitný systém a znižuje riziko rakoviny pľúc), káva (dve šálky denne redukujú poškodenie pečene a diabetes), alkohol (červené víno chráni proti chorobám srdca. Takže nie ruku, ale víno na srdce!), koreniny (spomaľujú starnutie mozgu a zapamätáte si mená všetkých svojich milencov až do deväťdesiatky), tučné jedlá (výskum ukázal, že ľudia, ktorí trápia svoje telo diétami, sú náchylnejší na srdcové choroby a diabetes), neviazaná zábava (to, čo znižuje hladinu stresu – je spásou pre imunitný systém človeka. Smiech a povznesená nálada nedovolia myslieť na choroby).

  1. Humor, úsmev a smiech: Každý problém sa s humorom a nadhľadom rieši

ľahšie. Dobrou radou je vedieť sa poriadne zasmiať nielen na druhých, ale najmä na sebe. Pri dobrom smiechu trénuje takmer každý sval tela a podľa vedcov, údajne trojminútový poriadny smiech dokáže nahradiť polhodinový beh.

  1. Rozumne s vlastnou energiou: Aj tí najsilnejší jedinci majú určitú kapacitu

energie. Vlastnú energiu si treba strážiť a dopĺňať. Najmä však je vhodné naučiť sa nenechať na seba hádzať starosti iných, preto sa vyhýbaj ľuďom s negatívnou náladou a pochmúrnymi myšlienkami, naopak čo najviac sa snaž pohybovať v kruhu veselých ľudí. Zmier sa s tým, že niektoré veci nezmeníš, ani keď sa potrháš – osud treba niekedy rešpektovať. Ignoruj závisť, nenávisť a škodoradosť – symbolickú „svätú trojicu“ v SR plodiacu zhoršenie medziľudských vzťahov. Na uvedené nemíňaj zbytočne energiu.

  1. Rodina a priatelia: To je tak jasný pilier pohody, že ho netreba bližšie

objasňovať a komentovať.

  1. Záľuby a hobby: Dobrým tipom a príkladom pre psychické uvoľnenie je

pestovanie rôznych koníčkov, rozvíjanie záľub a pravidelné venovanie času vlastnému hobby. Ten, kto kultivuje svoju záhradku, alebo pestuje chalupárčenie alebo chodí každú nedeľu na pešiu turistiku do prírody alebo si vie často a schuti zaspievať – sa dokáže ľahko uvoľniť, prestať myslieť na prácu i problémy a dopriať si pohodu. Sú aj veľmi lacné záľuby – čo nestojí ani veľa času, ani veľa peňazí.

  1. Dovolenka snov: Zo Slovákov sa smejú, že najčastejšie trávia dovolenku na

malte (pracujú cez ňu, napríklad stavajú niečo), nie na Malte (dovolenkový ostrov v Stredozemnom mori – časté letovisko turistov). Domnievam sa, že každý by si mal vedieť zostaviť svoju vlastnú netradičnú dovolenku snov, ktorá nemusí byť drahá, nemusí byť v zahraničí, stačí na Slovensku, ale ktorá bude zmenou, mimo bydliska a osvieži. Dobrá rada k dovolenke znie tiež – nemať prehnané očakávania.

  1. Viac duchovna, menej hmoty: Známy slovenský spevák Miro Žbirka spieva

v jednej zo svojich pesničiek aj o tom, že „čím viac máš, tým ešte viac budeš chcieť...“. Dôležitejšie ako „mať“ je „byť“.Nie je to jednoduché odpútať sa od hmotného majetku (dom, auto, chata, šperky, konto, atď.) a prijať jasnú pravdu o tom, že najcennejší majetok je získané duchovné bohatstvo. Ale stojí za to sa o to pokúsiť. Bez peňazí sa žiť nedá, ale tieto nie sú najcennejšou hodnotou múdreho človeka.

  1. Rozlišovacia modlitba: Treba sa naučiť rozlíšiť, či je to problém, ktorý vieme

alebo nevieme rozriešiť. Trápiť sa len nad tým, ktorý vieme vyriešiť. Naopak netrápiť sa nad tým, čo nevieme vyriešiť. Najmä však vedieť sa naučiť ihneď (alebo čo najskôr) spoznať ten rozdiel medzi nimi.

Autor: Emil Burák