Sebavedomie - partner vašich snov

28.04.2010 07:37

Sebavedomie je veľmi často skloňované slovo. Vieme ale  čo skutočne znamená?  Aký je jeho skutočný význam, ako vyzerá človek o ktorom povieme, že je sebavedomý? Dnes si skúsime odpovedať na tieto zvedavé otázky.  Sebavedomie totiž nie je negatívnou vlastnosťou, ale partnerom pri realizovaní aj vašich snov.

Seba – vedomie

Vidíte ten rozdiel?
Sebavedomie znamená vedieť o sebe, mať vedomosť o sebe a hlavne mať vieru v seba. To je  skutočný význam tohto slova. Nič negatívne. Sebavedomý človek nie je ten, kto dáva pocítiť druhým,  že je lepší ako sú oni. Ani ten kto ponižuje,  aby sám vynikol a jeho správanie je  chladne - suverénne, miestami až arogantné! Takto sa možno prejavuje namyslený grobián, ale vonkoncom nemá nič spoločné so sebavedomím.


Hodnota seba samého

Sebavedomý človek vie,  čo môže ponúknuť tomuto svetu, vie, že má svoju hodnotu. Vie kto je,  aký je jeho životný cieľ, ktorým smerom má  kráčať, pozná svoje skutočné ja. Takýto človek pozná  pravdu, stojí si za všetkým čo robí a hovorí. Srdce má  naplnené radosťou, láskou a všetko dobré  čo želá sebe, úprimne dopraje aj  ostatným.

Čo viete o sebe?

Postavte sa pred zrkadlo a rozprávajte o sebe nepretržite 60 sekúnd. Je to iba jedna minúta. Na prvý pohľad veľmi jednoduchá úloha. Lenže pre mnohých v praxi veľmi zložitá. Ak vám to nejde, skúste 60 sekúnd trkotať o niekom blízkom z vášho okolia. Môže to byť partner, priateľka, dieťa, mama, sused, hocikto! Stavím sa s vami, že to nie je až také ťažké, však? A teraz sa vráťte k sebe a tak ako ste opísali niekoho druhého, opíšte seba. Nevzdávajte sa!

Sám sebe pánom

Naučme sa sústrediť svoju pozornosť na seba. Veríme tomu čo vidíme a  počujeme v médiách,  veríme všetkým divadielkam, ktoré nám predvádzajú ostatní ľudia, uveríme mnohému čo vnímame svojimi zmyslami a potom sme sklamaní.
Nebolo by oveľa jednoduchšie veriť hlavne sebe? Svojim schopnostiam, danostiam, inštinktom a svojej intuícii? Aby sme mohli všetkému čo skrýva naše vnútro  veriť, musíme sa dokonale poznať.
A  kruh sa uzavrel,  byť vlastníkom zdravého sebavedomia je ako mať kľúč od dverí, ktoré nás dovedú k neobmedzeným možnostiam. Naozaj stojí zato zamyslieť sa nad tým a krok po kroku, deň po dni zvyšovať svoje sebavedomie tak, aby sme  mali odvahu snívať a realizovať svoje vlastné sny.
 Prajem Vám  veľa radosti pri objavovaní samých seba.

Autorka: Angelika Vavrová

Chcete viac?

Prihláste sa na kurz  Sebavedomie a Sebaúcta-  5.5. poldenný,
11.5.celodenný, 19.5. poldenný, 25.5. celodenný.Viac na webe : www.angelik.sk