Šťastné manželstvo s deťmi?

21.05.2010 08:54

 Je také niečo vôbec možné? Nie sú deti nevinným zabijakom romantiky a intimity? Záleží od nás, či to pripustíme. Neznamená to, že by mali šťastné páry radšej ostať bezdetné - to rozhodne nie! Ten pocit naplnenia, ktorý dá žene dieťa v jej lone a na jej prsníku a mužovi zase hrdé otcovstvo, sa nedá ničím nahradiť. Rozhodne sa o túto nádhernú skúsenosť netreba ochudobniť. Treba však tomuto krásnemu životnému naplneniu obetovať partnerské šťastie a intimitu? Pozrime sa, čo sa s tým dá urobiť.

Predpokladom na to, aby partnerstvo sprevádzala vášeň a harmónia aj po narodení detí je, že sa partneri naozaj našli a hodia sa k sebe. Samozrejme, že deti prinesú do života každého páru obrovský prevrat životného štýlu a osobných hodnôt, no dá sa podniknúť niekoľko vecí, ktoré deťom zabránia zruinovať intímne partnerské šťastie. A nemusí to byť náročné ani finančne, ani inak. 

 

V prvom rade by sa bezdetní ani rodičovskí partneri nemali snažiť za každú cenu tráviť spolu všetok svoj voľný čas. Na to, aby boli jeden pre druhého príťažliví, musí žena ostať ženská a muž mužný. Toto sa dá dosiahnuť len tak, ak sa každý bude nejaký čas venovať iba napĺňajúcim činnostiam typickým pre svoje pohlavie. Žena by sa mala (v prípade, že ju to teší) venovať nákupom a posedeniam s kamarátkami, móde a prípadne svojim záľubám ako čítanie, či ručné práce - proste čokoľvek, čo ju baví. Spadá sem samozrejme aj príjemné ničnerobenie, spanie a leňošenie podľa chuti. Muž by si takisto mal vyčleniť dostatok času na mužské aktivity, posedenia s kamarátmi, prípadne poľovačku, či rybačku - presne podľa svojej chuti.

 

Spoločne trávený čas bude takto vzácnejší a oslobodený od nepríjemného prispôsobovania sa. Partneri budú mať pre seba navzájom príchuť niečoho tajomného a neznámeho. Toto je veľmi idealistický plán, kam sa nám však v ňom stratili deti? Samozrejme, pokiaľ ide o deti do 1 roka, tam treba 24 hodinovú starostlivosť, ktorú si partneri isto spravodlivo podelia, keď sa milujú. Jeden rok nie je až taká dlhá doba, keď vieme, že nie je potrebné obetovať deťom viac. Takisto treba prihliadať na to, že ide v podstate o obdobie, počas ktorého sú obaja partneri vzrušení a vytešení z nového človeka, ktorý im pribudol do rodiny.

 

Po dovŕšení jedného roka dieťaťa si však partneri musia začať strážiť svoje partnerské šťastie. Mnohé renomované časopisy pre rodičov a dokonca aj mnohí detskí psychológovia radia rodičom, aby sa deťom obetovali do roztrhania tela. Aby v deťoch rovnomerne rozvíjali psychickú aj pohybovú stránku - a tak rodičia vláčia deti po rôznych jazykových a pohybových kurzoch pre batoľatá a podobne. Najlepšia škola pre rovnomerný psychický a fyzický rozvoj je však nechať deti samy na seba. Nezvyčajný postoj, ale veľmi efektívny.

 

Neznamená to, pravdaže, že ich necháme samé doma - to rozhodne nie! Budeme doma s nimi, ale nenecháme sa zotročiť tým, že im obetujeme všetok čas. Zatiaľ, čo sa deti hrajú, venujeme sa dôležitejším veciam - ako je napríklad lakovanie nechtov, pitie piva, alebo pozeranie von oknom. A popri týchto dôležitých aktivitách dozeráme na bezpečnosť detí. Čo sa takýmto prístupom dá dosiahnuť? Budete v pohode. Veľmi v pohode. Budete oddýchnutí a spokojní. Vaša oddýchnutá a spokojná prítomnosť je to najlepšie, čo môžete dať svojim deťom pre ich dobrý psychický a fyzický rozvoj. Je to zároveň to najlepšie, čo môžete urobiť pre svoj radostný intímny život. Zároveň tým robíte svojim deťom jednu veľkú dobrú službu - učíte ich samostatnosti.

 

Ak sa nudia, sú nútené vymyslieť si nejakú aktivitu. Nezvyknú si teda čakať, že im ju nájdete vy. A aký prínos to má pre ich život? Taký, že v dospelosti nebudú čakať od nejakého pochybného zamestnávateľa, že im dá nejakú prácu. Zamestnajú sa samy - a to tým, čo ich baví a napĺňa. Existujú dokonca aj názory, že nie je dobré deťom kupovať rôzne nákladné atrakcie, na ktoré chodia rodiny hromadne a čaká sa tam v dlhých radoch. Deti sú tam mrzuté a rodičia nakoniec tiež. Netreba deti vodiť ani do obchodov a kupovať im plastové hračky. Ich hromadenie v deťoch pestuje závislosť na konzumnom spôsobe života. Bavia ich totiž vždy iba chvíľu a stále ich treba upratovať. Nie je pravda ani to, čo tvrdia ich ziskuchtiví výrobcovia - že rozvíjajú tvorivosť dieťaťa. Tvorivosť dieťaťa rozvíja absencia hračiek a skutočnosť, že si ich musí samo vyrobiť z toho, čo je zrovna doma po ruke! Strašne veľa šetríte, a živiteľ rodiny sa nebude musieť pretrhnúť v práci, aby zarobil dosť peňazí.

 

Kam teda s deťmi chodiť? Zostaňte s nimi doma! Poskytnite im výbeh na čerstvý vzduch a spoločnosť ich rovesníkov. A vy sa v pokoji venujte svojim aktivitám. Udržujte sa v pohode, veľa spite a ostane vám veľa aktívnej energie pre skutočne dobrý a šťastný partnerský vzťah.


--
Mgr. Martina Klesniaková
www.zharmonizujsa.sk
tel: 0903 300 546