Šťastným aj šťastie praje (teória negativizmu)

24.02.2010 05:30

Poznáme to trošku inak. Keď sa sype tak sa sype, prejsť z dažďa pod odkvap a na **** aj hajzel spadne. Tieto a iné porekadlá a „pravdy“ akoby sa dedili naprieč generáciami. Pritom stačí tak málo a môžeme sa zaradiť k tým, čo svet berú inak, ako krátky rebrík do kurína.

 

Ezoterické reči o sile myšlienok možno majú niečo do seba, ale toto nie je naša šálka kávy. Podnadpis článku znie  teória negativizmu. Paradox pre marketingových šamanov modernej doby, ktorí hlásajú, že všetko musí byť pozitívne a veselé. (Keď už ten život nie je!) Ale my sme sa nepomýlili! Naozaj ide o teóriu negativizmu v súvislosti so šťastím. A možno treba ísť zasa proti prúdu a súčasnému trendu.

Ale malý pokus. Prejdite sa po meste, alebo desať minút pozerajte z okna. Koľko viditeľne šťastných ľudí, k pomeru tých s vráskami na čele. Moja bilancia desaťminútovky je jeden. Takže proti tomuto prúdu sa naozaj oplatí nahodiť nie veslá, ale raketový pohon.

 

Kto počíta s najhorším môže byť len príjemne prekvapený.

 

Poznáte?

Táto veta si vyžaduje trošku hlbšiu analýzu, ako len vypovedať: „Veď dáko bude.“

Pozrime sa na teóriu negativizmu víziou šťastného človeka. Počítať s najhorším neznamená, čakať na chvíľu keď sa nad nami zrúti celá obloha a my vyjdeme ako porazený vojak z hlbín a vyhlásime: „Ja som to vedel“

Pozor! Teória negativizmu je pre silné povahy. Lenže zanecháva za sebou pohodu.  

Jej tajomstvo spočíva v ohodnotení toho najhoršieho čo sa v danej situácii môže stať a pripraviť si záchrannú reakciu, čo potom.

Bežný príklad zo života. Hádka s partnerom, pracovný pohovor, nesplnené úlohy. Čo najhoršie sa môže stať?

Viete si predstaviť život bez večne hádavého partnera? Že vás na pohovore neprijmú, áno prácu chcete, ale čo sa môže stať? Nemáte všetko na poriadku? Vyhodia vás?

Ak máte premyslenú stratégiu úniku a verziu života po tej najtemnejšej katastrofe, už vtedy ste vyhrali.

Nezostávate odkázaní na jednu možnosť. Život prestane vidieť na tenkom vlase úspechu a neúspechu. Na každú prehru máte stratégiu a preto už všetko môže byť len lepšie. Veď prečo nie? Ak sa stane to najhoršie, vy budete s úsmevom pripravení a kým sa tí obarení neúspechom spamätajú (ak niekedy), vy ich prešprintujete a trháte víťaznú pásku života.  No a tí, čo sa spoliehali na ezoterické myšlienky? Náhodu? Niekoho iného? Lamentujú v rovnakej električke, v ktorej sa vy usmievate, pretože viete, že nešťastie je podhubím šťastia.

Autor:  Marek Mittaš