Tak ako teda s peniazmi?

26.05.2010 10:24

Príkladov, že s peniazmi to nie je ľahké, sme teda našli dosť. Ale ako vyriešiť našu otázku solídne zabezpečenej staroby? A ešte vo dvojici?

 Nechajme sa poučiť jedným z najväčších boháčov sveta. Richard Branson, pomerne mladý miliardár a zakladateľ Virgin Records i Virgin Airlines, pre časopis Playboy povedal: „Peniaze sú pre väčšinu z nás iba vedľajší produkt – isteže príjemný, ale nie konečný cieľ. Veď nemôžete zjesť viac, než stačí váš žalúdok. A raňajkovať môžete súčasne len za jedným stolom v jednej miestnosti. Tak načo vám je obrovský palác? Nepotrebujete byť multimilionárom, aby ste boli v živote spokojní. Môžete mať všetky peniaze tohto sveta, pod vianočným stromčekom všetko, po čom ste kedy túžili. Ale keď pod ním rozbaľujete darčeky sám, ste tá najsmutnejšia, najosamelejšia bytosť na planéte, a nie je nič, čo by ste si za peniaze mohli kúpiť, aby vás rozveselilo. Úspech v živote znamená oveľa viac než iba hmotné zabezpečenie.“

 Pamätáte si na tých šťastných nálezcov obálky s 10 tisíc dolármi v škatuľke s keksíkmi v kalifornskom mestečku Irvine? Hoci manželia Roggofovci tú obálku poctivo vrátili, pôvodná majiteľka sa im nikdy neozvala, ani od nej nedostali odmenu za čestné konanie. Ale ľudia, ktorí takto konajú, nemyslia na odmenu. A to, že sa s ľahkým srdcom vzdali takéhoto „šťastia“, svedčí o tom, že našli v živote iné hodnoty, než sú peniaze a predsa nežijú ani v núdzi. Porovnajme to s rímskym cisárom Caligulom, ktorý tak miloval peniaze, že nimi raz za čas nechával vyplniť veľkú miestnosť a potom po nich chodil bosými nohami alebo sa v nich celý váľal. On len bral, a tak aj skončil. Takí ako manželia Roggofovci dokážu dávať a ani za to nepotrebujú poďakovanie.

 Rozlúštenie otázky, čo je pre vás v živote tou hodnotou, o ktorú sa môžete oprieť až do posledných dní života, nechám na vás. Ja by som tipoval na rodinu a priateľov, vďaka ktorým je možné prekonať aj tie najväčšie prekážky a najťažšie chvíle. Tí sú oporou v každej núdzi, ale nie sú tu len preto. Už to, že sú nablízku, nám dáva pocit istoty.

 

Dar s podmienkou

 Predstavte si, že vám jedného dňa príde veľkorysá ponuka z banky. Každé ráno na vašom účte nabehne suma 57 600 eur. Má to ale háčik. Musíte ich do večera minúť, nevyčerpaný zvyšok sa do druhého dňa neprenáša. A navyše banka môže túto štedrú hru kedykoľvek bez predošlého varovania ukončiť.

 Že je to absurdná predstava a načo sa nad ňou vôbec zamýšľať? No, ako chcete. Ale ja by som sa s vami chcel vážne zamyslieť nad tým, že každé ráno sa stávame majiteľmi 57 600 sekúnd nového dňa a záleží len na nás, ako ich prežijeme a tento vklad aj užitočne zúročíme. Nemôžeme si z neho preniesť do ďalšieho dňa ani sekundu, sú už navždy stratené. Tento dar tiež nedostávame naveky. Môže sa náhle skončiť. Preto je najväčším šťastím v ľudskom živote naplno prežitý čas, táto chvíľa, tento okamih. Alebo predsa nie? Rozhodnutie je na vás...

 

Autor:  Gustáv Murín