Tohtoročná jar porazí krízu

22.03.2010 07:37

Tak a máme to tu. Úsmevy sa nám akosi automaticky lepia na pery. Sukne na ženských nohách stúpajú o pekných pár centimetrov hore, slnko snáď definitívne porazilo snehové prehánky a my vyrážame do ulíc plní šťastia, pretože končí kríza a začína nová doba.

 

Jar už každoročne hýbe svetom automobilizmu omnoho intenzívnejšie ako šrotovné. Oficiálne štatistiky na to nie sú, ale stačí sa pozrieť po okolí. Alebo, vlastne nie. Pretože autá náhle spomalia a ulice sú plné ťukancov a nervóznych vodičov, ktorí škúlili po polonahých nohách na chodníku. Až tak, že zabudli na auto pred nimi. A potom nech niekto hovorí o nebezpečenstve poľadovice. Kdeže, to sú tie silonky po ktorých skĺznu zvedavé oči motoristov. A je to tu. Bác.

 

Podobne je to aj so šatníkom. Nad tým čo bolo dobré pod zimnú bundu, teraz akosi krútime nosom. Predsa len, veď treba na seba upútať trochu pozornosti, keď už tá príroda okolo rozkvitá. Drinky, čajíky, prvá káva na teraske, čo na tom, že nám to chytí kríže, ale nakoniec to prvé slnko stojí za to.

 

Už sa ozývajú aj názory, že celá ekonomická kríza bola médiami nafúknutá bublina, ktorá nie a nie spľasnúť. Ekonomika sa nezačne hýbať, keď človek nezačne míňať. Tu platí istý zákon príťažlivosti, pretože ak dávam aj dostanem. Jar je obdobie, keď by sme nemali detoxikovať len telo, ale aj dušu. Skúste tak trochu rekapitulovať. Kedy sa k vám (okrem tohto webu) dostala prostredníctvom médií jarná, rozumej veselá a dobrá správa?

 

Podvedomý pocit, že sa deje niečo zlé, nás zväzuje vo vlastnej depresii. Nuž áno, môžeme si povedať, že jar je obdobie, keď nám zasa budú slziť oči, nádcha upchá dutiny, ale všetko má aj svoju dobrú tvár. Tentoraz vám ju neprezradíme. Skúste ju nájsť sami. Spravte si mini prieskum a nájdite v dnešnom dni tri pozitívne správy, tri správy, ktoré sa zdajú negatívne, ale vy v nich nájdete náboj optimizmu.

 

Iba tým, že tie ťukance na autách opravíme, vymeníme tričká, kúpime si knihu, kávu, časopis, dovolenku rozhýbeme zadrhnuté súkolie ekonomiky. No a tým, že každý deň nezabudneme nájsť niečo, čo vám dodá úsmev, zničíme krízu v sebe. Možno budeme zatiaľ jedni z mála, ale úsmev je chytľavý. A keď je telo aj príroda naklonená pohybu, pridajme sa a zamávajme kríze tou vreckovkou, ktorú máme pripravenú na alergickú reakciu.

 

Autor: Marek Mittaš