Zažite skutočnú RADOSŤ zo života

03.05.2010 07:56

Do duchovného bohatstva patrí aj kameň mudrcov k téme ako si vedieť nastoliť a privodiť radosť. Nasledovné pripomenutia nie sú zázrakom, sú jednoduché, ale praxou prijaté a odskúšané.

Znalosť radosti v akciovke JA

       Nikto iný Vás nepozná tak dobre, ako vy sami seba. Tomu treba prispôsobiť aj rozvoj radosti vo vlastnej akciovej spoločnosti JA. Nemôžete ovplyvniť vždy zásah vyššej moci (vis major), ale v rámci vlastného rozhodovania, či chcete mať radosť alebo nie, sa angažovať môžete. Ak ste múdri, tak až musíte!

       Využite ich k zamysleniu a vlastnej inventúre toho, čo Vám robí najväčšiu radosť a kedy naposledy ste ju zažili. Alebo inak, čo urobíte, aby ste ju zažili čo najskôr znovu a v hojnej miere. Zaspievate si, poviete si vtip, pozriete sa do zrkadla?

V pokore a jednoduchosti

      Radosť je určitým vyjadrením eufórie, nadšenia, šťastia, spokojnosti, pohody a prosperity. Kto chce intenzívne prežívať radosť, možno by sa mal aj naučiť sa kharme – pokore a vďačnosti je dobré.

      Cestovný poriadok ku šťastiu vedie po koľajniciach zvaných „radosť“. Psychológovia i sociológovia dumajú nad fintami a radami ako získať veľa pocitov radosti.  

       Ak je nám ťažko, listujeme v pamäti, čo by nás potešilo a rozradostnilo. Ak máte niekedy svoj čierny deň a potrebujete depresiu a skepsu nahradiť eufóriou, môžete sa k nej inšpirovať aj výberom niektorého z nasledovných dvanástich trikov pre radosť:

 

  1. Vyber si vlastnú definíciu šťastia a radosti: Mnohí ľudia sú nespokojní so svojim životom či s povolaním iba preto, že používajú mierku šťastia iných ľudí.
  2. Mysli pozitívne: Optimistický prístup uľahčí život nielen Tebe, ale i Tvojmu okoliu. Vytvor si vôkol seba atmosféru, z ktorej sála POHODA a spokojnosť. Každý z nás sa dobre cíti v spoločnosti veselých ľudí.
  3. Chváľ a oceňuj: Hoci je v dnešnej spoločnosti populárnejšie vyjadrovať sklamanie, kritiku, či šíriť skepsu a produkovať záporné hodnotenia, neboj sa robiť opak! Prečo by si nemohol niekoho podporiť, pochváliť alebo oceniť jeho schopnosti? Bude mať z toho radosť nielen on, ale i Ty.
  4. Ži tu a teraz: Určite si si už niekedy povedal, že keď dosiahneš to, či ono, budeš konečne spokojný. Napokon sa nič z toho nepodarilo, takže si bol permanentne nespokojný a nešťastný. Nebuď z toho frustrovaný a znechutený a daj pozor, aby Ti práve preto neušiel vlak a život Ti nepretiekol pomedzi prsty. Možno si si stanovil nereálne ciele, keď si ich nedosiahol – preto sa netráp. Radšej vychutnávaj život, tu a teraz a váž si každú minútu.
  5. Nezameriavaj sa na to, čo si ešte neurobil: Teš sa radšej z toho, čo sa Ti už v minulosti podarilo. Využi k tomu pozitívne spomienky. Veď koľkokrát si začal deň s dlhým zoznamom vecí, ktoré musíš stihnúť. Keď si si večer všetko zrekapituloval, bol si nešťastný – koľko si toho zo zoznamu ešte nestihol. Zvoľ opačný prístup! Pochváľ sa radšej za to, čo si zo zoznamu už stihol.
  6. Poteš druhých: Najlepšie každý deň niekoho. Zastav auto na prechode a daj prednosť chodcom, pomôž svojim kolegom, uvoľni sedadlo v autobuse alebo obdaruj milým darčekom osobu, ktorú máš rád.
  7. Mysli aj na seba: Maličkosťou si urob radosť hoci i niekoľkokrát za týždeň. Kúp si vytúženú knihu, daj si obľúbené jedlo, pozri si pekný film alebo sa vyber na večernú prechádzku k pokojnému prečisteniu hlavu a pretriedeniu myšlienok. Odožeň od seba čierne myšlienky a spomeň si na veselé veci.
  8. Nezáviď ľuďom, ktorí sú šťastní: Naopak, poriadne sa pozri na seba a určite nájdi niečo pozitívne, čo oprávňuje byť šťastným aj Teba. Teš sa z toho. Koľko ľudí by sa vznášalo v oblakoch, keby mali to, čo napríklad máš Ty.
  9. Viac a častejšie sa usmievaj: Usmievaj sa viac a častejšie aj na cudzích ľudí. Ak sa niekto na človeka usmeje, zvyčajne mu tento jeho úsmev opätuje. Čím viac sa budeš usmievať, tým viac ľudí bude chodiť s úsmevom na tvári. A svet bude krajší a veselší.
  10. Zachovaj si chladnú hlavu a odstup: Pozor, najmä – keď sa situácia nevyvíja podľa Tvojich predstáv. Nauč sa ovládať Tvoju náladu a reakcie, nauč sa plnohodnotne kontrolovať. Nestrannosť neznamená apatiu. Má do činenia s vnútorným pokojom, ktorý je zas prepojený so šťastím.
  11. Vystúp z kruhu: Skús jednoduchý pokus. Nakresli na papier kruh alebo slimačiu ulitu. Vpíš do nej desať až pätnásť faktov o sebe, napríklad kde žiješ, koho miluješ, akú knihu si naposledy čítal, ktorý film Ťa najviac naposledy očaril. Mimo kruhu si napíš všetko nové, čo by si chcel zažiť – čo Ťa najviac láka. Napríklad chceš vedieť jazdiť na koni, prihlás sa na kurz, chceš vedieť tancovať, rád by si sa naučil po taliansky, rád by si vycestoval do Indie. K čomu je to dobré? Jednak si zoradíš a zaktualizuješ Tvoje túžby a jednak príjmy nakoniec radu. Prestaň o veciach napísaných mimo kruhu len snívať, ale choď za nimi von  – začni ich postupne realizovať.
  12. Zútulni Tvoj pracovný stôl: Ak je charakter Tvojej práce taký, že máš na pracovisku aj svoj pracovný stôl, prines si naň zaujímavé predmety, fotografie alebo kvetiny. Ak sa budeš cítiť v prítomností týchto vecí dobre, budeš sa cítiť na pracovisku viac ako doma – a aj práca by Ti následne mala ísť ľahšie od ruky.

Autor: Emil Burák